Okul Öncesi (3-5 Yaş)

Erken Çocukluk Çağı ve Biberon Çürüğü Nedir?

“Erken Çocukluk Çağı Çürüğü” ya da bir diğer adlandırılış şekliyle “Biberon Çürüğü”nü , Amerikan Pediatrik Diş Hekimliği Akademisi, 71 aylık veya daha küçük bir çocuğun süt dişlerinde bir veya daha fazla çürük, çekilmiş veya dolgulu diş yüzeylerinin varlığı olarak tanımlamaktadır. Genellikle üst çene süt dişlerinin hepsi, alt çenede de dilin örttüğü ve dil altı tükürük bezlerinden salınan tükürüğün koruyucu etkisiyle alt süt keser dişler dışındaki tüm dişler etkilenir. Bu çürük oluşma mekanizması çocuğun beslenme ve fırçalama alışkanlıklarıyla birebir uyumludur. Erken çocukluk çağı çürüğünün başlangıcında üst süt keser dişlerin diş ve dişeti birleşim bölgesinde opak beyaz tebeşirimsi bir görüntü ile başlar, bu durum ilerledikçe bu lekeler çukurcuklara dönüşür ve sarı, kahverengi ya da siyah renk alır. Tedavi edilmediği taktirde tüm diş yüzeyini kaplayarak dişte kırılmalara, enfeksiyonlara ve apselerin gözlenmesine sebep olabilir.

Çocuğumda yeni çürük oluşumunu nasıl engelleyebilirim?

Çocuğunuzda yeni çürük oluşumunu engellemek için; diş fırçalama günlük akışın Vazgeçilmez bir alışkanlığı haline gelmeli, çürük yapıcı, özellikle karbonhidrattan zengin diyetten çocuğunuzu mümkün olduğu kadar
korumalı, çocuğunuzda diş çürüğünün artmasına sebep olan medikal problemlerin ortadan kalkması için pediatri uzmanlarının yönlendirmelerini uygulamalı ve her 6 ayda bir pedodonti uzmanları ile dental check up planlayarak oluşacak sorunları erken dönemde tespit edip koruyucu yöntemler kullanılarak önlenmesi sağlanmalıdır.

Okul öncesi dönemdeki çocuğumun emzik ya da pamak emmesi normal midir?

Bebeklik döneminde normal olarak değerlendirilen emme alışkanlıkları, okul öncesi dönemde de devam ettiğinde artık iskelet üzerine olumsuz etki yapmaktadır. Bu kuvvetler çenelerdeki büyümenin istenmeyen yöne kaymasına ve alt -üst çene arasında iskeletsel kapanış bozukluklarına sebep olmaktadir. Bu durumda bu alışkanlıkların konusunda deneyimli pedagoglar ile işbirliği yapılarak bırakması sağlanıp, pedodontistlerin yapacağı ağız içi aygıtlar ile emme kuvvetinin engellenmesi ve bozulan çene ilişkilerini normale döndürülmesi amaçlanır.

3-5 yaş grubu arası çocuklarda yeni diş çıkar mı?

Okul öncesi dönem genellikle ağızda 20 adet süt dişinin bulunduğu durgun bir dönem olarak geçer. Ancak bazen çocuğun diş gelişimi kronolojik yaşından ileri olabilmekte, bu durumda da genellikle 1. büyük azı dişleri veya alt ön keser dişlerin sürdüğü görülmektedir. Bu endişe edilecek bir durum değildir ve çocuktan çocuğa farklılık göstermektedir. Ailenin dikkat edilmesi gereken en önemli konu yeni süren dişlerin de çürüyebileceğinin bilincinde olup korumaya yönelik uygulamalar için pedodonti uzmanına vakit kaybetmeden gidilmesidir.

Çocuğumun dişlerinde siyah lekelenmeler var, acaba çürük mü?

Bebeklerin ve çocukların dişlerinde, özellikle diş ve diş eti birleşim bölgesinde gözlenen, simsiyah lekeler genellikle aileleri dehşete düşürmekte ve diş çürüğü ile karıştırılmaktadır. Bu lekeler genellikle diş sürerken üzerini kaplayan , zamanla çiğneme kuvvetleri ile dişlerin ve besinlerin sürtünme kuvvetleriyle aşınan ancak yiyecek ve dişlerin temas etmediği diş dişeti bölgesinde kalarak çeşitli kromojenik bakterilerle boyanıp diş renklenmesine sebep olan “Nasmyth Zarı” kalıntılarıdır. Bu siyah renklenmenin fizyolojik mi yoksa diş çürüğü kaynaklı bir renklenme mi olduğu kararı konusunda uzman pedodonti uzmanları tarafından kolayca anlaşılmaktadır.

Çocuğum diş fırçalamayı kendi yapmak istiyor, ona bırakmalı mıyım?

3-5 yaş arası çocuklar her ne kadar kendi işlerini kendileri yapmayı istese de hala küçük motor fonksiyonları istenen düzeyde değildir. Diş fırçalamak su ile yapılan bir oyun olmaktan daha öteye gitmez. Öz bakımları için hala anne/baba yardımına ihtiyaç duyan çocukların diş fırçalamayı kendi başlarına doğru ve yeterli bir şekilde yapmalarını beklemek doğru değildir. Ayrıca diş fırçalama sırasında kullanılan macunların doğru miktarda kullanılıp kullanılmadığı, çocuğun bu macunu yutup yutmadığı ve dişlerin tüm yüzeylerinin fırçalanıp fırçalanmadığının takibi ebeveyn tarafından yapılmalıdır.

Metin Yazarı: Pedodonti Uzmanı Dr. Dt. Banu Kürkçü

Yorum Yapın